• NURKOWANIE TO SATYSFAKCJA
  • NURKOWANIE TO UMIEJĘTNOŚĆ
  • 1% DLA NASZYCH KURSANTÓW

Nurkowanie osób niepełnosprawnych

Nurkowanie rekreacyjne mogą uprawiać osoby o różnym stopniu sprawności, a fizyczne ograniczenia nie mają większego wpływu na radość i satysfakcję związaną z uprawianiem tego niezwykłego sportu. Pod wodą porozumiewamy się takimi samymi znakami, używamy takiego samego sprzętu i przestrzegamy tych samych zasad bezpiecznego nurkowania.

Jak zacząć?

Jeśli potrafisz pływać, nie boisz się wody, marzysz o wielkiej przygodzie i poznaniu nowych przyjaciół, a także jeśli masz sporo siły, samozaparcia i przede wszystkim chęci to .... po prostu skontakuj się z nami. Sprawdź w harmonogramie kiedy jest najbliższe spotkanie i przyjedź, przyjdź, zjaw się! To może być nurkowanie, trening na pływalni, warsztaty. Możesz również zadzwonić (+48 503 947 892) - nie wszystkie miejsca naszych spotkań są przystosowane dla niepełnosprawnych, więc my je adoptujemy własnymi osobami - jeśli zadzwonisz - na pewno ktoś będzie czekał pod drzwiami na Ciebie.

Nie obiecujemy, że będzie łatwo, gwarantujemy za to, że poznasz wspaniałych ludzi - być może w przyszłości będziesz namawiał innych... Potwierdź z lekarzem nurkowym możliwość płetwonurkowania i podejmij wyzwanie. Zapraszamy!

Wymagania zdrowotne

Kładziemy duży nacisk na to , żeby zarówno kursanci jak i cała kadra przechodzili regularnie badania lekarskie.
Zwiększa się dzięki temu bezpieczeństwo na wyjazdach i na basenach.

Aby móc zatem przystąpić do kursu nurkowego wymagamy zaświadczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań do nurkowania rekreacyjnego.
Kładziemy nacisk, żeby badania te zostały wykonane u lekarza nurkowego, tylko taki bowiem zna specyfike nurkowania i jego wpływ na organizm.

Naszym lekarzem nurkowym w Krakowie jest Marcin Panek.
Jego numer to 601 197 586.
Najlepiej żeby wyszło w miarę bezkosztowo zrobić tak:

Certyfikacja HSA

HSA Open Water Diver

Podstawowy kurs nurkowania. Zaprojektowany tak, by uwzględniając różnorodność wynikającą z niepełnosprawności zapewnić zgodność ze standardami, a przede wszystkim zapewnić i wpoić praktyki bezpiecznego nurkowania. Kurs prowadzony przez instruktorów HSA, po zakończeniu uprawnia do nurkowania w zespołach i w warunkach adekwatnych do osiągniętych w danej chwili kwalifikacji. Jak każdy kurs nurkowania składa się z bloku teoretycznego, ćwiczeń w basenie i praktyki na wodach otwartych.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat specyfiki kursu HSA napisz - Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. . Zachęcamy również do zapoznania sie z detalami szkolenia na stronie HSA.